2022. július 14., csütörtök

Közbenső gondolatok

 Mivel folyamatosan előjön a fejemben a téma, főleg, ahogy a világ menetét és alakulását látom, néha be fogok szúrni egy ilyen írást is.


Családomban, és ismerőseim körében rendszeresen megkapom, hogy be vagyok szarva.

Erre már megválaszoltam régebben azzal, hogy attól, hogy néha gondolkodom valamin, még nem várom. Ha viszont a lehetőségeket latolgatom, akkor a baj esetén nem kell gondolkodni, csak a fejben lévő megoldások valamelyikéből választani az adott szituációnak megfelelően. Ez sokkal gyorsabb.

Most pl Magyarországon a brutálisan növekvő inflációval, irdatlan áremelésekkel kell együtt élni, és ki tudja hol a vége...

Ha ez így megy (márpedig semmilyen okot vagy megoldást nem látok, ami ezt gátolná, vagy csökkentené), akkor szerintem legkésőbb szeptember környékén fognak igazán elszabadulni az árak.

Mert ezt a lufit már nem nagyon lehet tovább fújni, ki fog pukkadni. Az üzemanyag ársapka, a rezsicsökkentés, az energiahordozók árának elszállása, az alapanyagok drágulása, ezek mind egymásra hatnak, és egyszerűen lehetetlen hsszabb ideig finanszírozni.

Mit látunk?

A birka nép örül, hogy rezsicsökkentés van, de nem látják, hogy a vállalkozásoknak már 3,5-szörös a gáz áremelés, a szállítók közel dupla áron vásárolják az üzemanyagot, mint a lakosság, és e miatt végül úgyis mi, a lakosság fizetünk meg mindent, hiszen az államnak nincs pénze, az a mi pénzükkel (a befizetett adónkból) él, és működik.

Úgyhogy, szerintem nem sok időnk van az összeomlásig, és hogy ez mekkora lesz, azt nem tudhatjuk.

Ha csak akkora mint 2008-ban, akkor összetehetjük a kezünket, és hálát rebeghetünk. Ha viszont nem, akkor nem tudhatjuk hol lesz a vége, lehet, hogy a 30-as évek világválságával nézünk szembe, de lehet, hogy még rosszabb lesz. Sajnos egyre több olyan fegyverrel, eszközzel rendelkezik a világ, amivel egy pillanat alatt elpusztithatja önnön magát, és cseppet sem bizom azokban akiknél a gomb van...

Láthatjuk, ahogy egész Európa lassan megrogyik, bár látszólag még tartja magát. De hogy a dollár már az euro szintjén van, olyat még nem látott a világ, és ez azt jelenti, hogy európa gyengül. Ez pedig azt jelenti, hogy akik európát eddig fenntartották anyagilag, az uniót pénzelték, azok előbb vagy utóbb ki fognak állni ebből, mert elég lesz a maguk baja. Kik ezek? Leginkább a németek a maguk kb 85milliós lakosságával.

Tegyük még hozzá, hogy az orosz-ukrán balhé miatt kitalált energia embargó hogy felborította az egész világpiacot. Európa meg majd megmutatja az oroszoknak. Hát nem ismerik a történelmet, hogy az oroszokat egszerűen nem lehet legyőzni?? Mindent ki fognak bírni emberileg és gazdaságilag, és a végén lehet hogy megerősödve jönnek ki az egészből.

Közben németországban arról szól a mese (ami a valóság is lehet nemsokára), hogy hányan fagyoskodnak majd télen, és gyorsan vissza kell indítani a méregzöldek által leállíttatott szénerőműveket.

Igen ám, de honnan volt szén?

Jött a Ruhr vidékről, a Zsil vögyéből, és Lengyelországból, de főleg Oroszországból.

De ugye a Ruhr vidék szénbányáit úgy ahogy voltak, bezárták, a bányászokat szélnek eresztették, a környék szinte elnéptelenedett. A munkabíró lakosság máshova költözött. A Zsil völgyben dolgoznak, de közel nem olyan kapacitással, mint pár évtizede, onnan sem fog érkezni anyag. Lengyelország nem hagyta abba a bányászatot, mert az energia jó részét szénerőművekből nyerik, így beálltak egy olyan termelési mennyiésgre, ami ellátja magukat és persze jut némi exportra is. Az oroszok meg most hiába szállítanának, és a németek meg is vennék akár arany áron, a politika nem hagyja.

És ez az egész egy domino hatást vált ki oly módon, ahogy a polip karjai terjeszkednek.

A németek nyomják a lengyeleket, hogy adjanak szenet, a lengyelek megemelik a termelési volument, de a fizetéseket nem. A bányászok megint zúgolódnak, és ki tudja, megint lesz egy lázadás. Plusz a megemelt termelés hibákat hoz, és olyan számú baleset, metánrobbanás történt az elmúlt 1-2 hónapban a lengyel bányákban, ami példa nélkül áll. Van olyan bánya, ami leállt, vagy nagyon lecsökkentette a kitermelést.

Mivel a németek beindítják a szénerőműveket, nem fogják tudni tartani a széndioxid kvótákat, kiatlálták, hogy szólnak pár országnak, ugyan már te csökkentsd a kibocsájtásodat, hogy nekünk legyen energiánk. Mi történt? Rászóltak pl. a hollandokra. A holland kormány jó vazallus módjára elgondolkodott, majd arra jutott, hogy a gazdaságokban a tehenek túl sokat finganak, tehát be kell zárni a gazdaságok egy részét. Erre a holland farmerek trágyalével öntözik a parlament környékét, elállják az utakat, blokádot, és sztrájkot hirdetnek. A lakosság pedig mellettük áll!

Ott van pl. európa másik nagy gazdasági erejénak tartott franciaország. A legkisebb adóemelésekre sztrájkkal, leállásokkal válaszolnak. Szerintem csak a lehetőséget keresik, hogy ne kelljen dolgozni, de az igaz, hogy a szakszervezet rendkívül erős. Így bármilyen negatív gazdasági dolog jön (áremelés, adóemelés, megszorítások), ők azonnal sztrájkolnak, nem mellesleg, ezzel erősítve a problémákat, és gyengítve az országukat, ami már most is elég nagy bajban van.

A francia, az olasz és a spanyol GDP is csökken, és várhatóan tovább fog csökkenni.

Ez azt jelenti, hogy ha segítség kell, lassan nem lehet kihez fordulni, csak amerikához, vagy kínához... hát nem érdekes? Megint amerika jön ki jól...

Bármerre nézünk bajok vannak, nem csak az unióban, hanem az egész világban is...


Nem baj, ha kicsit készülünk. Ha nem adjuk meg magunkat felartott kézzel, és vonulunk a vágóhídra, az szerintem nem hülyeség, hanem lehetőség. Kettőt választhatunk. Megpróbáljuk a magunk szerény módján kicsit befolysolni azt az irányt, amit a világ kijelöl nekünk, vagy megyünk a darálóba önkéntesen lehajtott fejjel mint a birkák. 

Tisztelettel

Bálint Balázs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése