2022. július 14., csütörtök

Aktuális: rezsinövekedés, energia hatékonyság. Áram.

Brutál áremelések, jóval a világpiaci árak fölött. Na ezt hogy áljük túl?

Ez nagyon előhozta a következő problémákat:

- energia hatékonyság otthon, energia felhasználás csökkentés, villany, gáz.

- általános áremelésekre hogyan készüljünk.

- termékhiányokra hogyan készüljünk.

1. Energia hatékonyság kezelése.

Áram.

Első sorban nézd meg az eddigi számláidat, mennyit fogyasztottál az elmúlt időben. Ha keveset, akkor ügyes vagy, nem lesz egyelőre sok dolgod. Ha viszont sokat, akkor lehet, hogy nagyon húsba vágó vátoztatásokat is kell tenned.

Hogyan tudjuk otthonunkban csökkenteni az energia felhasználást?

Sokan nem tudják, de egy házban nem a világítás a legnagyobb fogyasztó, amit lépten-nyomon lekapcsolgatunk, hanem pl azok a gépek amelyek vizet melegítenek, illetve fűtenek, hűtenek, csak éppen ez nem olyan látványos, mint a fények.

Miket tehetünk?

Első sorban javaslom, hogy szerezz be egy digitális fogyasztás mérőt, nagyon hasznos dolog, hogy megismert melyik berendezés mennyi energiát fogyaszt. Ezzel egyenként meg tudod mérni, hogy egyes gépek, berendezések mennyit fogyasztanak működő és készenléti állapotban, és tudsz mihez viszonyítani, mivel számolni.

Vegyük lejjebb a bojler fűtését. Ezzel több legyet is ütünk egy csapásra Kevesebb energiát (akár felét) használjuk a víz melegítésére, kisebb lesz a veszteségünk, mert a fizika szerint a nagyobb hőkülönbség nagyobb veszteséggel jár, ezt is akár a felére le tudjuk vinni, igaz esetleg több vizet kell használnunk (kevesebb hideget keverünk a több meleghez), de szerencsére jelenleg annak az ára (még) nem változik. Persze ez is fog emelkedni, de egyelőre megúsztuk. Változtassunk fürdési szokásainkon. Régi szabály, hogy egy fő kb 20 liter vizzel simán le tud zuhanyozni. Ha nem hiszed, próbáld ki, valóban működik, igaz ehez át kell gondolni mit csináltál eddig, és mit tettél rosszul. És még van egy merék apróság, mint pl fogmosás alatt ne folyasd a vizet, ha meleg vizet akarsz, figyelj, hogy a melegítőhöz legközelebbi csapból vedd azt, ne teljesen kinyitott csap alatt moss kezet, stb.Sokan kikapcsolják a bojler (meleg víz tároló) áramát, ha nincsenek otthon. Jó és rossz is lehet. Ha jó minőségű a bojler (jó szigetelésű), és a felhasználáshoz (ott lakók száma, szokásai) jól van méretezve, akkor ez rosszabb, mint jobb. Ha viszont a bojler kevéssé szigetelt, és esetleg méretében túl van tervezve, akkor foghatunk ezzel is néhány kW-ot. Főleg, ha vannak olyan időszakok, amikor sokat nem tartózkodunk otthon.

Ha tehetjük szerezzünk be jobb energia hatékonyságú gépeket, ez nagyon sokat tud jelenteni. Illetve figyeljünk, hogy a jelenlegi gépek milyen körülmények között dolgoznak. Pl ha a hűtőgép rosszul szellőző helyiségben van, ott felmelegíti a környezetét, ezért a belső hűtése sokkal több energiát igényel majd. A modern mosógépek kevésbé melegítik fel a vizet, cserébe a mosási idő lesz hosszabb, de ez jóval kevesebb energia felhasználással jár. Ehez kapcsolódik az is, hogy felejtsük el a mosóporokat, ezek hidegebb vízben nagyon rosszul ( de leglábbis sokkal kevésbé oldódnak) viszont a folyékony mosószerek akár hideg vízben is oldódnak, jól kifejtik hatásukat. Ha a mosógépünk nem tud fél mosást, akkor várjuk össze a szennyest, hogy teljes kapacitással tudjon dolgozni. Ez mellesleg a mosás hatékonyságát is növeli.

Minden családban vannak számítógépek. Ezek igen nagy fogyasztásúak, szinte fűteni lehet velük. A használatukat alaposan és drasztikusan csökkenteni kell. Csak azért ne kapcsoljuk be, hogy megnézzük a híreket, cseteljünk a haverokkal, zenét hallgassunk, játszunk, ezek jó részét egy mobilról is meg tudjuk tenni. Ha van laptop, azok általában jóval kisebb fogyasztásúak.

Elektromos hűtés, fűtés. (de igaz gáz vagy más fűtésre is) Ökölszabály, hogy pl fűtésnél egy fok hömérséklet emelés 7%-al több energiát igényel. Ez a hűtésnél is így van. Ha pl a lakás fűtését csökkentjük, vagy hűtését 2 fokkal emeljük, az 7+7+(7x7%), azaz 14,49% energia spórolást jelent. Az eketromos direkt fűtés (melegítő szálas ventillátor) a leggazdaságtalanabbak egyike. Ha már elektromos fűtés, akkor infra sugárzó, vagy hőszivattyű (pl klíma), mert ezek jóval hatékonyabbak, akár az energia negyede-ötödét használják csak.

Eleketronikai készülékek készenléti állapota. Sok ismerősöm eddig is kikapcsolta a házban/lakásban az összes készenlétbe helyezkedő gép tápját, nem csak a kisebb fogyasztás miatt, hanem a tűzvédelem okán is. Most lett még egy indok az utóbbi mellé. Lehet, hogy csak néhány Wattot fogyasztanak pihenőben ezek a gépek, de számoljuk össze hány darab van belőlük. Egy nagyobb házban lehet 2-3 tv, ugyanennyi set-up box, akár több wifi router, több klíma, nem is beszélve az un okos otthonokról, ahol maga az alap rendszer is folyamatosan fogyaszt. Pl megtehetjük azt, hogy kialakítunk egy táp kört (néhány konnektort) olyan fogyasztóknak mint hűtőgép, riasztó rendszer, esetleg bojler, amiknek folyamatosan kell az áram, és a többit távozáskor egyszerűen lekapcsoljuk. Ide tartoznak még a telefon töltők, és egyéb kisebb tápok is, ha nem használjuk, húzzuk ki azokat, illetve használjunk kapcsolós konnektorokat, hosszabbítókat. Anno nagyanyáink csináltak olyat is, hogy a nagyobb csillárokból, több ágú lámpákból kitekertek pár izzót, ha nem volt több körös a kapcsolás, ezzel is lehet spórolni.

Alaposan gondold át, mire van szükséged, és mire nincs. Amire biztosan nincs szükséged, azokat teljesen válaszd le a rendszerről, azaz húzd ki a konnektorból. Ilyenek lehetnek a teljesség igénye nélkül, kinek-kinek igényei szerint, digitális képkeretek, hangulat világítások, egyes szellőztető berendezések, klíma, épület külső hangulat világítása, és minden olyan dolog, ami a szükséges fölött csak a kényelem, látványosság, szépség érdekében van.

Energia ellátás megváltoztatása. Ha kicsiben is, de elkezdheted napelem telepítését. Két oka is van, Egy részt az azzal megtermelt áramot már nem kell kifizetned, más részt, egy kis lépést már megteszel vele az energia függetlenség felé. Sziget üzemben gondolkodj. Ha csak pár száz Wattot megtermelsz, már több dologra elég lehet. Ilyenek pl. vész, vagy szükség világítás rendszer, telefonok, egyéb akkus gépek töltése, kazánok vezérlésének ellátása (különösen fontos télen áramszünet esetén), rádió üzemeltetése, esetleg kisebb hűtőgép üzemeltetése.


Biztosan van még nagyon sok apró lépés, hirtelen ezek jutottak eszembe. Ha valami ötleted van gondolkodj el rajta, próbáld ki. Mérj, és számolj!

Ne félj megtenni a legkisebb lépéseket sem, minden kicsi hozzátesz az egészhez. 

Következő írásom a gáz fogyasztásról, illetve annak csökkentéséről fog szólni.


Tisztelettel Bálint Balázs




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése