2022. július 11., hétfő

Világvége 5 hova is megyünk?

Felkészülés a világvégére.

Előkészítettük az ellátmányt, szerszámokat, esetleg fegyvereket, megtankoltuk a mindenen átmenő vagány terepjárónkat, de mindez semmit nem ér, ha nem vagyunk tisztában azza, mi az uticél.

Hova is megyünk?

Biztosan nem tudok kitérni minden elképzelhető variációra, lehetőségre, ezért a leírtak inkább egy sorvezető, egy gondolat ébresztő a tervezéshez.

Ha nincs valami tervünk, vagy legalább homályos elgondolásunk, akkor nem biztos, hogy érdemes elindulni konkrét cél nélkül.

A cél lehet egy vidéki nyaraló, telek, ismerős (fontos, hogy vele is egyeztessünk jó előre), akár egy külföldi város (ha úgy érezzük, hogy a porbléma csak helyi), vidéki rokon, stb.

A legigazibb, ha már jó előre készülünk és felszerelünk egy megfelelő búvó-pihenő helyet, de ennek igen sok feltétele van, nem mellesleg az erre kellő időről, és pénzről.

Az ideális hely.
"Mátra alján falu szélén lakik az én öreg néném". 
Na az jó hely. Lehetőleg nem a falu, vagy kisváros központjában, de még nem teljesen leválasztva a jól közlekedhető utakról,a közművekről.
Lehet hegyek között megbújva, vagy akár az alföldön is a tanyavilágban.

A léyeg, hogy megfelelő tartózkodási lehetőséget biztosítson az oda tervezett embereknek, gépeknek, autóknak, felszerelésnek, esetleg háziállatoknak, gazdaságnak. 
Olyan helyen legyen ami jól védhető, tehát belátható legyen az oda vezető út, a környék, ne legyen közvetlenül a közelébe, vagy körülötte erdő (kivételt képez, ha olyan kisebb ligetben van, ahol maga a liget az álca). 

Milyen elvek mentén válasszunk búvóhelyet?

Első gondolatok:
Mit tudunk elképzelni élőhelyünknek? 
Milyen képességekkel rendelkezünk?
Milyen szakmák, tudás, képesség képviselteti magát a családunkban, csapatunkban?
Milyen életformára rendelkezünk be?
Milyen környezeti, anyagi, és technikai feltételeink adottak?


Mit tudunk elképzelni élőhelyünknek?
Első sorban olyan hely a célszerú, amit már régebben ismerünk. Ez lehet a gyerekkorunk helyszíne, vagy olyan környék, ahol sokat kirándulunk, netán rokonok lakta hely. 

Jó, ha vannak ismerősök a környéken, de nem feltétlenül jó, ha túl közel vannak, ha külön álló egységet szeretnénk, akkor inkább a pár száz méter célszerű. Kivételt képez ez alól, ha olyan összetartó egységet alakítunk ki, ahol mint egy egymást védő erősségek a házak.

Indúljunk ki a jelenlegi lakhelyünkből.

Ha gondolkodtunk már azon, milyen helyre költöznénk, milyen életformát választanánk ha tehetnénk, mi volna az?
Mi az ami kell, mi az ami nem, úgy technikai feltételekben, mint fizikai hely formájában. Mekkora élőhelyre lehet szükségünk, mik a célszerű, és mik a csak kényelmi dolgok az otthonunkban?

Gondolkodjunk el azon (ha volt ilyen), milyen körülmények között éltünk már, abból mi az ami minimum igény, a jelenlegiből mit tudunk szívfájdalom nélkül elengedni?
Ha volt olyan lakásunk, lakhelyünk, ami pl a jelenleginél jóval kisebb, abban el tudjuk-e képzelni magunkat? Hogyan rendeznénk be azt ma fejjel, látásmóddal, a lehető legcélszerűbben?

Példa:
Mi jelenleg 2 szintes 140m2 alapterületű kertes házban élünk. Ez nagyon jó volt amíg 3 gyermekünk is velünk élt, de jelenleg már ketten elköltöztek, a harmadiknak is nemsokára eljön az idő. Teljesen fölöslegessé vált ez a méret.
Viszont az előző lakásunk 48 m2 volt, ahol egy gyerekkel is szépen elfértünk, az előtt pedig párommal egy 27 m2 méretű garzonban laktunk, fiatalon, közvetlenül házasságunk után. Ha jól belegondolok, kettőnknek az is megfelel még simán, hogy csak fedél legyen a fejünk fölött.

Milyen képességekkel rendelkezünk?
Nem csak mi, hanem akikkel összeállnánk.
Azaz kikből áll a csapat? Milyen szakmák, tudás képviseltetik magukat? 
Más hely kell, ha a mezőgazdaság, állattenyésztés, és más, ha inkább a műszaki tudás felé megyünk el. Persze az ideális az, hogy ha ezek megfelelő arányban képviseltetik magukat.
Viszont ha ezt tudjuk, akkor azt is el tudjuk képzelni, vagy az illetőtől megtudni, milyen terület, kialakítás lenne célszerű az ő tudásának.

Hányan leszünk, és milyenek?
A tervek szerint mekkora lesz a csapat, kikből áll (nők, férfiak, gyerekek, háziállatok), hogyan áll össze a csapat kor, hozzáállás, tudás, összeférhetőség terén? 
Milyen kapcsolódások vannak a személyek között? Rokoni, baráti, lekötelezett? Milyen a hozzáállásuk ezekhez a kapcsolatokhoz?
Ki milyen környezetben lakik, él? Vélhetően mit tud vagy hajlandó ebből elhagyni?
Ha régebben ismerjük a leendő társakat, valószínűleg ismerjük előnyüket, hátrányukat, jellemző kedvüket, munkabírásukat, rigolyáikat. Ütik-e ezek egymást? Mik az egymásról alkotott véleményük?

A búvóhely elhelyezkedése:
Autóval járható út mellett, vagy annak közelében, de nem fő útvonalon, inkább kitérőben, nem baj, ha a kitérő zsákutca, vagy onnan is kell még eldugottabb főldúton menni kicsit. Gondoljunk arra is, mi lesz ha hó esik, vagy nagyobb felhőszakadás után mennyire lesz járható a környék. Ez utóbbin akár művileg is javíthatunk. 
Szerencsés, ha egy jól belátható környéken, mégis eldugottan van a helyünk, kisebb horpaszban, völgyben, esetleg fás ligetben.
Ha lehet több úton is el lehessen hagyni a helyet, ezt is ki lehet alakítani idővel, ha eleve nincs meg.

Milyen élteformára rendezkedünk be?
Lehet termelésre, önellátásra berendezkedni, lehetünk gyűjtögető vadászó csapat, lehetünk rablók/kalózok, vagy lehetünk véderő, vagy termelő/kiszolgáló erő is más csapatok mellett, vagy velük együtt. Mire is gondolok?

Ha önellátásra rendezkedünk be, akkor kell nagyobb terület a gazdaságnak. Termőföld, hely a gépeknek (rövidebb távon) állatoknak (hosszabb távon).

Ha vadászok, gyűjtögetők vagyunk, nem kell nagyobb terület, de kell megfelelő méretű raktár, és olyan környék, amiból meg tudunk élni.

Ha kalózok leszünk, akkor egy erődítés kell, mert ha rabolunk valahonnan, akkor várható a visszatámadás is. Ez esetben a kellő fegyvereknek, ellátmánynak, rabolt javaknak kell hely, valamint a technikai háttérnek, járműveknek, üzemanyagnak, és szükségszerűen pl a gyógyító háttérnek.

Ha olyan a csapatunk összetétele, vagy más csapatokkal együtt, vagy mellettük helyzekedünk el, akkor mindkét verzió, vagy ezek különböző variációi is lehetünk, képességeinktől függően.

Milyen feltételek adottak számunkra jelenleg?
Akár készen költözünk be egy meglévő helyre, akár magunk alakítjuk ki azt, kellenek már előre bizonyos feltételek.
Ezek egy részt anyagi jellegűek, más rész dologiak.
Hiszen megtehetjük azt, hogy magunk alakítunk ki egy helyet.

Példa:
Tudok olyanról, aki a gyermekkora helyének környékén, azaz egy általa jól ismert helyen, ahol még családtagok, rokonok is élnek, vett egy tanyát a lakott területtől pár km-re. Ezt a tanyát szépen rendbe tette, és ellátta, és fejleszti folyamatosan minden elérhető olyan technikai eszközzel, ami később segíthet. 
Mik ezek?
Kellő mennyiségű férőhely a csapata számára.
Megfelelő és védett tároló helyek a föld fölött és alatt, azaz raktárak, és pincék.
Kocsiszín a járműveknek, gépeknek. Itt kiváló állapotban lekonzerválva áll egy öreg diesel toyota terepjáró, és pl olyan "stabil" diesel motor, amire lehet vízszivattyút, agregátot, szalagfűrészt is csatlakoztatni. Van egy komoly 4x4-es quad, és egy kisebb enduro motor is.
A hely a lakótér kialakításán túl fel van szerelve vegyes üzemű fűtéssel (szilárd és folyékony fűtőanyagra is), a technika előre haladtával napelemekkel, sziget üzemű táppal, saját kúttal, víztisztítóval, víz rendszerrel, és víz tárolási lehetőséggel.
Az épület és környezete úgy lett folyamatosan kialakítva, hogy az szükség esetén jól védhető, nehezen támadható legyen. 
A hely el van látva kb egy évre való élelmiszerrel, orvossággal, üzemanyaggal, fűtőanyaggal, szerszámokkal a várható teljes csapat, azaz kb. 16-18 fő számára.
Letárolásra került pl. sok féle vetőmag is megfelelő mennyiségben, az egy éven túli ellátás érdekében.

Persze ez már kicsit szélsőségesen hangzik, de a célszerűségét nem lehet kétségbe vonni.

Viszont amik feltétlenül már előre kellenek:
Olyan kialakítások, melyek a magunk által megközelítést gyorsítják, de a támadásokat jól el lehet hárítani. Gondolva itt pl. az oda vezető utakra, ha már messziről be lehet azokat látni, kellő gyakorlás után nagy tempóval haladni tudjunk rajtuk, de szükség esetén megfelelő csapdákkal elláthatók, vagy a házunkból védhető is.

A csapat elhelyezésére végső esetben lehet koedukált tér is, de ez hosszabb távon ellentéteket, problémákat szülhet. Így a legegyszerűbb a női-férfi elkülönített hálótér, ha hely, vagy lehetőség van rá, akkor a családoknak külön.

Hirtelen eszembe jutott, sokaknak talán nem, hogy a házunk egyik legfontosabb helyisége a mellékhelyiség, avagy árnyékszék. Ebből egy általában nem is elég a célszerűség miatt, illetve a létszám miatt is. Kell egy kitn, és kell egy bent.
Ezeknek a kialakításáról majd később szót ejtünk.


Végezetül tehát, ha tehetjük, érdemes valamilyen búvóhelyet kialakítani, ahol a néhány naptól, akár pár hétig, vagy hónapig meghúzhatjuk magunkat. Ha a fenti gondolatokat átnyálazzuk, akkor talán lesznek még olyan saját ötleteink, amik mentén azokat ki tudjuk választani, meg tudjuk valósítani.

Tisztelettel
Bálint Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése