2022. július 19., kedd

Világvége 6 van mit ennünk?

Terveztünk, elindultunk, odaértünk szerencsésen, de mit eszünk?

A felnti kérdés felmerülhet akár az otthonunkban is, mert lehet olyan eset, hogy valóban felmerül a kérdés. Ha nem is abszolut módon, hanem akár azért, mert olya mértékben megdrágul az élelmiszer (természetesen minden mással együtt), vagy éppen a felvásárlási láz, vagy szállítási nehézségek miatt ellátási hiányok vannak. Ekkor is kell, hogy tudjuk valamihez nyúlni.

Most az első időszak ellátmányáról gondolkodunk, az önellátás sokkal nehezebb feladat.

Találjuk ki a napi élelem mennyiségét, illetve a napi energia bevitel szükségességét.

A magyar honvédség szerint, a szükség ellátmány/túlélő csomag (csúfnevén barna halál) energia mennyisége 3200 kalórai naponta. A magyar orvoslexikon szerint egy 30-60 év közötti férfi napi energia igénye közép nehéz és nehéz fizikai megterhelés mellett 3000-3500 kalória, ezért joggal hihetjük, azt az előre már feltétzelezett igazságot, hogy a katonaságnál nem hülyék ülnek, akik az esetleg harcoló alakulatok hasán akarnának spórolni, hiszen ott ez egyenló lenne a közvetlen veszélyeztetéssel, úgy a személy, mint a feladat végrehajtása tekintetében.

Milyen összetételő legyen ez az ellátmány? Erre is vannak előirányzatok.
Szintén az az orvoslexikont alapul véve, 
fehérje 100 gr
zsír 110 gr
szénhidrát 500 gr
Na ennek alapján már el tudunk indulni.

Mivel minden ételen kötelezően fel vagyon tüntetve ezen összetevők aránya, így nem lesz túl nehéz kiválasztani azokat az ételeket, melyek kitöltik ezt a mennyiséget minden tekintetben.

Elsőnek menjünk el egy boltba (multiba vagy bárhova, most az ár nem érdekes), és fogjuk meg, nézzük meg mindazokat az ételeket, melyek sokáig letarthatóak, és esetleg szeretjük is azokat. Írjuk fel (modernebb eszközzel fotózzk le) a feltüntetett adatokat az ételeken.
Mindent nézzünk meg ami csak eszünkbe jut. Konzervek (késztel, hús, leves, bármi), tészta ételek (szárított tésztalevesek), száraz tészták (több féle), gabonák (rizs, liszt, búzadara, kukoricadara), levesporok (zacskós levesek), sörök, energia italok, és szeletek, csokik, műzlik, minden ami eszükbe jut.

Ha ezzel megvagyunk, otthon kezdjünk el gondolkodni, és számolni.

Kérdések:
- mennyi időre számolunk? Csak az útra, otthon pár napra, vagy hosszabb időre?
- milyen tárolási, szállítási, berendezkedési lehetőségeink vannak?
- mennyi időnk van a felkészülésre?
- hányan leszünk, és milyen összetételű a csoport? Más igénye van a férfiaknak, nőknek, gyerekeknek, állapotos anyukának, ki mit szeret, esetleg milyen betegség, intolerancia van a csoportban, stb.
- milyen összeget tudunk rászánni a készülésre?
- a kiválaszott ételeknek mik a szavatossági idejük? Ezt akkor is alapul vehetjük, ha egyébként tudjuk, hogy a szavatossági idő nem ugyanaz mint a valós fogyaszthatósági idő, de a tervezéshez ez is jó.

Ezeket is mind írjuk össze, nekem ilyenkor mindig nagy segítség egy táblázat összeállítása, ahol pl heti vagy havi lebontásban fel tudom írni a napi ellátmány összetételét, lehetőleg ügyelve a változatosságra is, fő részben természetesen a normálnak nevezhető tagokra, és külön az esetleg különleges ellátmányt igénylő tagokra is.

Lehet heti, két heti, havi menűsorban is gondolkodni. Ez mindenkinek a saját döntése.

Ha minden fenti lépésen túl vagyunk, akkor nagyjából összeállt, mi a kívánalom, az elvárás.

Még néhány megfontolandó dolog:
- egy évnél hosszabb időre ne készítsünk tejes értékű ellátmányt, mert ennyi idő alatt ki kell, hogy alakítsuk, legalább, a minimális önellátási lehetőségeket. Hogy ez épp a lopás, vagy a földi termelés elkezdése lesz, kinek-kinek az ötleteire bízom.
- mindenképp tervezzünk túl. Több ok is lehet. Hozzánk csapódik még pár fő, esetleges betegség esetén, vagy különlegesen megterhelő munkáknál nagyobb élelem/energia igény merülhet fel, valaki hölgy teherbe esik, nem tudjuk időben elkezdeni az önellátás felfuttatását, megkezdését.
- számoljunk kálóval is, azaz azzal, hogy egyes darabok, akár a gyártási hibák, akár a tárolási problémák miatt megromolhatnak.
- képezzünk külön tartalékot, amit más helyen elkülönítve tárolunk, olyan különleges esetekre, mint pl ha el kell hagynunk a területünket, azt más foglalja el, vagy éppen természeti katasztrófa csap le (tűzeset, árvíz). 

Persze sokak szerint ezek már fölösleges túlbiztosítások, de ha nem is alkalmazzuk, érdemes kicsit elgondolkodni rajtuk, és belátásunk, és lehetőségeink szerint döntsünk.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, már túl nagy meglepetés nem érhet.

Itt az ideje a vásárlásnak.

Ha egyben veszünk meg mindent, a világ pénze nem elég, ezért mindig időben kezdjük a készülést, akár a várt (nem várt) időszak előtt egy évvel. Ez persze feltételezi azt is, hogy sok termék szavidejéből egy évet elvesztünk, tehát egy részt a hoiosszabb szavidejű termékekkel kezdünk, más részt meg kell oldanunk a korrekt és hosszú távú tárolást is olyan termékeknél, ahol erre  a gyártok kevesebb figyelmet fordítanak.

A vásárláshoz jó megoldás, ha az előre eltervezett termékekből minden egyébként időszerű nagy bevásárlásnál beteszünk pár darabot a kosarunkba, ez sokkal kevésbé megterhelő, mint egyben vagy nagyobb mennyiségben vásárolni. A másik lehetőség, ha anyagiak engedik, keressük meg magát a gyártót, ahol akár már nem túl nagy mennyiség egyidejű vásárlása esetén is kedvezményeket kaphatunk. Nézzük meg a mintaboltjukat, ratáráruházukat, ha van.

Ha szorít az idő, akkor persze lehet szükség megoldás is az, hogy azon termékeket vásároljuk meg mielőbb, amikkel (ízléstől és vágyaktól függetlenül) a lehető leghosszabb ideig, és legkisebb fizikai megterheléssel (szállítás) kihúzzuk.

A pontos termékekre nem tudok listát adni, csak azokat tudom leírni, amiket pl magam ilyen helyzetre elrakok, vagy jónak ítélek. Ezek a teljesség igénye nélkül:
- sólet és más hüvelyes készétel konzervek
- csőtészta, szarvacska, tarhonya, más száraz tészták.
- zacskós levesek, leves kockák (nekem az erőleves jön be leginkább), un. bögrés és tészta levesek
- corn flakes, zacskós zab ételek, zabpehely
- fekete csokik, minél magasabb kakaó tartalommal
- műzli szeletek, energia szeletek, energia italok (ezekből a legolcsóbb, mert nem a dizájnra és névre megyünk)
- aszalt gyümölcsök, olajos magvak (ezek tárolásására igyekszem majd külön kitérni)
- nyers vagy félkész zöldség konzervek, konzerv uborka, paradicsom püré
- tubusos mustár, piros arany, fokhagyma krém (mert azét nem baj ha finomat eszünk)
- konzerv löncs hús, hús-, máj-, és májas krémek
És mindenkinek a szája íze szerint.

Most a tárolásra nem térek ki, az olyan széles kérdésközt vet fel, hogy külön cikket érdemel.

Tisztelettel
Bálint Balázs





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése