2024. február 20., kedd

Világvége 8 hosszú távú berendezkedés

Ha úgy alakul, hogy menni kell, akkor már tudjuk hogyan, tudjuk mivel, hova, de ki tudja mennyi időre?

Ez az idő lehet pár nap, de szélsőséges esetben tarthat életünk végéig is.

Első kérdés, hogy miért indultunk el?

Ha van egy kisebb tüntetés, a hatóságokkal való összetűzés, akkor lehet, hogy pár nap, vagy max 1-2 hét alatt lezajlik az egész.
Lehet külső vagy belső katonai támadás (puccs), ekkor szintén akár pár naptól elhúzódhat hetekig, akár hónapokig.
Sajnos nagyon sok oka lehet, ezek közül még néhány: 
- környezetünk megváltozása pl. energia, vagy víz hiány
- zavarosban halászók, szabadcsapatok, bandák megjelenése
- személyes kár, tűzeset, gázrobbanás
- saját meggyőződés egy másik, jobb élet reményében.

A fenti példák igazából meghatározzák, hogy milyen gyorsan kell indulnunk, ez lehet azonnal, percnyi késlekedés nélkül, de lehet esetleg 1-2 nap rákészüléssel, ez függ az eseménytől, ami elindít minket, vagy függ a lakóhelyünk, környékünk jellemzőitől is. Ha olyan helyen lakunk, ami távol van a város közppontjától, kiesik a forgalmasabb helyektől, akkor valószíműleg van kis időnk az összepakolásra, ha azonban frekventált helyen, városközpontban élünk, akkor könnyen lehet, hogy nem tudunk várni egy percet sem.

Mivel eddig már végig vettük az indulás lehetőségeit, módját, egészen az érkezésig, itt már csak alkalmazni kell azokat a tudásokat, tapasztalatokat amiket össze szedtünk.

De nagyon nem mindegy mennyi időre készülünk, vagy kényszerülünk elhagyni az eddigi helyünket!

Ha ez előre tervezett, mert elegünk van eddigi életünkből, vagy látjuk azt, hogy váltani szükséges, akkor már biztosan azt is eldöntöttük, hogy mennyi időre megyünk, minden bizonnyal végleg, tehát új helyünket is ennek megfelelően rendeztük be.

Úgy gondolom, hogy a másik lehetőség, mi szerint ideiglenesen váltunk, és a végleges között kb az egy év a határ. Egy évre fel tudunk készülni megfelelő mennyiségű ellátmánnyal minden szempontból, de egy éven túl már ki kell alakítanunk az önellátást is. Természetesen egy éven belül is meg tudjuk ezt tenni, sok dologgal (pl. zöldség termelés) pár hónap alatt önellátók tudunk lenni.

Azt kell tehát jó esetben eldöntenönk, hogy "csak" ideiglenes, vagy végleges lesz a váltás, rosszabb esetben ezt mások döntik el helyettünk, illetve úgy kell megalapoznunk az új rendszert, hogy szükség esetén tudjunk váltani a két módozat között, nagyobb fennakadás nélkül. Ez azt feltételezi, hogy kb fél év után, mindenképp el kell kezdenünk a felkészülést a hosszabb tartózkodásra, hogy legyen megfelelő felfutása az állattartásnak, növénytermesztésnek.

Mit kell ilyenkor figyelembe vennünk?

Először is meg kell nézni, a választott hely mire alkalmas. A növény termesztés, állattartás sok ága közül, melyek azok amik kivitelezhetők? 

Növény termesztés.
Kalászosok nagyon sok helyet foglalnak, így nagyon meg kell gondolnunk, milyen gobona, vagy azt helyettesítő növényt termesszünk. Jó választás lehet a kukorica, ezek egyes fajtája nagyon jó hozamot tud adni kis területen, maga a kukorica szem (vagy csöves kukorica) általában jól elraktározható, megfelelő szárítás után. A termés tápláló, akár lepény, vagy más formában használható a lisztje, a szemek egyben is fogyaszthatók több féle feldolgozás után.
Tápláló olajos magvak is jók lehetnek, pl napraforgó. Nagyon egészséges, bár olaj tartalma miatt hosszabb tárolásuk kevésbé megoldott. 
Zöldségeket aránylag kis helyen, nagyon jó termelékenységgel lehet nevelni, pár tucat négyzetméter területen 1-2 főre szinte az évi mennyiséget elő lehet állítani, megfelelő körülmények között.
Ha van a környéken erdő, akkor az ott lévő fák is sok táplálékot adhatnak. A vadalma, vackor, vadcseresznye és hasonló fák sok helyen megtalálhatók, de az akác virág, a gombák, és sok más növény is adhat ellátmányt.
Nagyon jól jöhet egy melegház, vagy valpini kialakítása is. Ezekben akár egy enyhe télen is tudunk friss zöldséget termelni magunknak.

Állat tartás.
Leginkább kisebb állatok jöhetnek szóba, mint csirke, pulyka, kacsa (ezek tojása is azegyik legkomplexebb élelmiszer a világon), nyúl, ezek akár kisebb szabad téren, akár ketrecekben jól nevelhetők. Ha a hely lehetővé teszi, akár ürgét is lehet fogni. Ha a hely adottságai engedik, akkor kisebb-nagyobb egyedszámmal juh, kecske is tartható, esetleg 1-2 tehén, melyek a húsuk mellett tejet is adnak. Lovat is tarthatunk, de természetesen minden állat tartásához elengedhetetlen a megfelelő hozzáértés. A ló igen hasznos lehet, málhás állatnak, de akár vadászathoz, hely változtatáshoz is nagyon jó társ. A lábas jószágok azonban sokkal nagyobb helyet igényelnek, mint az aprómarha. tarthatunk még disznót is, de látnunk kell azt is, hogy a hús megtermelése nagyon sok energia (élelem) bevitellel jár, ennek nagyon nagy a vesztesége, és jóval gazdaságosabb kisebb állatok tartása.

Vadászat.
A környék adottságaitól függően, a vadászat és halászat is jó kiegészítője lehet az étkezésnek. Csapdával, hurokkal, és egyéb módokon sok kisebb állatot elejthetünk erdőn, mezőn, míg hálóval, varsával az vizekből nyerhetünk ennivalót. Lőfegyverrel vadászni nagy hanggal jár, ha meg szeretnénk bújni, ezt kerüljük. Ma már megengedett (a vadállomány védelmében) a hangtompítős fegyverrel való vadászat, melyet magam igen etikátlannak tartok, de ilyenkor nagyon jól jöhet. A megfelelő lőfegyver önvédelemre is nagyon jó eszköz. Megoldás lehet a számszer íj, nyilpuska, vagy egyszerűbb íj, esetleg csúzli is.

A haszon állatok egyik fontos tényezője, a kutya, és/vagy macska. 
A macska a raktárunk örzője lehet, megfogja a kártékony rágcsálókat, így igen nagy hasznot tud hajtani.
A kutya pedig a mellett, hogy jó őrző, jelző feladatot láthat el, segítségünkre tud lenni akár a vadászatban, és nem mellesleg kiváló társ is.Ez utóbbi rendkívül fontos, ha egyedül vagyunk, esetleg kisebb gyerek, család mellé is igen értékes társ, és segítség.

Gondolnunk kell a lakhatásra is.
Természetesen amikor elhatároztuk a célt, lehetőséget is teremtünk magunknak a váltásra. Ez lehet egy kisebb ház, birtok, bármi, ami rövidebb-hosszabb időre lehetővé teszi a lakhatásunkat. A lakás, lakhatás megoldása, és lehetőségei azonban olyan széles palettán mozognak, hogy ezt érdemes majd egy külön bejegyzésben megbeszélni.

Energia ellátás.
Energiára valamilyen módon szükségünk van. Lehet ez elektromos, vagy más energia hordozó, tároló (üzemanyag, akkumulátor), de lehet pl. egy kis patak vagy folyó, vagy maga a szél is, mely jó esetben akár tiszta mozgási energiával lát el minket, pl gabona őrléshez, vagy víz kivételhez.

Üzemanyagot mai hivatalos nézet szerint 3 hónapon túl nem tudunk tárolni (ennyi jelenleg a motorbenzin és gázolaj szavatossági ideje), de tapasztalat, hogy mindkét üzemanyag fajta (akár ethanol tartalmú) használhatósági ideje különösebb kezelés nélkül is túl mutat az egy éven. Ezt tovább hosszabbíthatjuk akár 2-3 évre, ha megfelelő, erre a célra kifejlesztett adalékkal kezeljük az üzemanyagot. Viszont azt is látni kell, hogy ennek véges a tárolási ideje, és véges a tárolási kapacitásunk is, legyen az bármennyi. Hosszabb időnél erősen kétséges a fogyó készletek megfelelő feltöltése is, hiszen, ha van is lehetőség (lerobban autókból, elhagyott tartályokból) beszerzésre, annak a szavatossági ideje is folyamatosan ketyeg. De alapból több évi üzemanyag tárolásra sem tudunk biztosan felkészülni. Az a biztos, ha az eletelt idő alatt tudatosan állunk át olyan lehetőségekre, és életformára, melyek kiváltják a fosszilis energiát.

A mai technológiával az elektromos energia előállítása nem nehéz (egyre egyszerűbb), és belátható időn belül a napelemek sem vesztenek annyit a termelékenységükből, ami lényegesen befolyásolhatná az életünket.
Ma már az első és második szériás napelemeket sok országban leszerelik, és újabbakat, hatékonyabbakat szerelnek fel. Arról most nem nyitnék vitát, hogy ez mennyire értelmes, vagy éppen gazdaságos megoldás, de nekünk pont jó, hogy így, igen jó áron be lehet szerezni a használt darabokat, és a lehetőségünkhöz mérten akár nagyobb mennyiségű, és megfelelően elégséges elektromos energia állhat rendelkezésünkre. 
Itt a tárolás a legnehezebb feladat.
Ha van elegendő energiánk, akkor a tárolás, és visszanyerés veszteségeivel nem kell számolnunk, főleg, hogy nem egy egész modern háztartás ellátásáról kell gondoskodnunk, hanem csak egy igen redukált, ahoz képest kis mennyiségről.

Meleg vízhez használhatunk napkollektorokat, és a meleg vizet is tudjuk akár 2-3 naptól egy hetes időtávlatban megfelelő hőmérsékleten tárolni. A mai modern napkollektorokkal még téli időszakban is tudunk a hazai körülmények között elegendő mennyiségű meleg vizet előállítani, mely fürdéshez, akár fútéshez is felhasználható. Ha ilyen eszköz nem áll rendelkezésünkre, akkor is (igaz igen rossz hatásfokkal, és nagy veszteséggel) tudunk meleg vizet termelni, némi cső és pár hordóvagy akár csak néhány hordó vagy ballon felhasználásával.

Folytatjuk...





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése